10 otázok o šampanskom, ktoré si všetci kladú (posledná časť)
7.Ako rozoznať dobré šampanské?
Prvá indícia: dobré šampanské po prehltnutí je cítiť jeho buketom dlhšie. Zlé šampanské ihneď vyvanie.
Druhá indícia: Jemné bublinky. Ak v pohári stúpa príliš veľké množstvo veľkých bublín, toto šampanské je úbohej kvality.
Malá rada: Ak šampanské nie je nepríjemné na pitie a má teplotu blízku izbovej teplote, to je to správne šampanské.
- Miska albo flauta, aký pohár si vybrať?
Ani jedno ani druhé, ak nechcete zmasakrovať svoje šampánio. Ak má pohár elegantnú siluetu, necháva bublinky a arómu šíriť sa dosť rýchlo. Flauta nedovoľuje unikanie aróm. Preto sa odporúča degustovať víno radšej z pohára klasického tvaru, aby sa lepšie vychutnali buket a jemné bublinky, ktoré poskytujú zaujímavé divadlo pri svojom stúpaní a penení.
- S akými jedlami piť šampanské?
Šampanské víno sa rado snúbi s mnohými jedlami.
Brut sa skvelo znáša s údeným lososom, kozím syrom, ustricami a inými kôrovcami.
Demi-sec chutí lepšie s husacou pečienkou alebo ovocnými dezertami. Často počuť, že najkrajší súlad jedla a vína je sobáš medzi šampanským a parmezánom (napríklad lupene parmezánu krátko zapečené v peci).
10.Je príliš zrelé šampanské zlé?
Staršie šampanské sa nekazí. Je dobré. Vyvíja sa celé roky vo fľašiach tak ako tiché vína a získava komplexnosť chutí. Tento vývoj má päť etáp:
-ovocný vek
-kvetinový vek
-vek korenistý
-Vek prípitkov
-vek zakonzervovaný
Zapamätajme si, že odroda pinot meunier starne trochu menej ako pinot noir alebo chardonnay. Tiež si zapamätajme, že staré víno nestráca bublinky.
Zdroj: wikipédia.fr, Le Figaro
Text redakcia SVP
https://svetvpreklade.sk/10-otazok-o-sampanskom-ktore-si-vsetci-kladu-posledna-cast/https://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/11/champagne-575x460.jpghttps://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/11/champagne-300x300.jpgEkonomikaFrancúzsko,Investičné rady,Preklad z francúzštiny,Víno7.Ako rozoznať dobré šampanské? Prvá indícia: dobré šampanské po prehltnutí je cítiť jeho buketom dlhšie. Zlé šampanské ihneď vyvanie. Druhá indícia: Jemné bublinky. Ak v pohári stúpa príliš veľké množstvo veľkých bublín, toto šampanské je úbohej kvality. Malá rada: Ak šampanské nie je nepríjemné na pitie a má teplotu blízku izbovej teplote, to je...adminĽudmila Balážová-Marešovápressburgstyle@gmail.comAdministrator