Pre investora je dôležité mať vedomosti o kvalite vína, ktoré nakupuje ako investíciu. Víno je živá hmota, má svoje kvality ale tiež chyby. Nestačí teda mať overenú značku a dobrú pivnicu, treba vedieť, čo je vo fľaške. Keď budete degustovať vybrané víno, majte na pamäti tri druhy chýb, ktoré môže mať vaše víno. O týchto chybách hovorí sommelier Alain Gousse:

Vizuálne chyby, ktoré vám udrú do očí

a/Modrasté častice v červenom víne a belavé v bielom víne znamenajú prebytok železa alebo medi v sudoch a prešoch zle udržovaných alebo vinifikáciu pri príliš vysokej teplote.

b/Kypiace víno: ak po otvorení a odstátí vína zostáva bublinkovanie, stalo sa to, že vo víne prebieha druhá fermentácia – neželaná.

Chyby aromatické

a/Zápach zátky zostáva znateľný. Je to často kvôli zlej kvalite štupľa a prítomnosti molekuly trichloro-anisolu, ktorá kontaminuje celé víno.

b/Oxidačný pach. Orechy, stopy madeiry, alebo zápach hnilých jabĺk sú typické pre zoxidované víno, ktoré bolo v kontakte so vzduchom pri zmene suda alebo počas fľaškovania.

c/Zápach plesne, cesnaku, cibule alebo kapusty pochádzajú z procesu pôvodného odparovania

d/Vôňa vlhkej trávy alebo sena pochádzajúca z fázy pridlhej macerácie pred prešovaním alebo prítomnosť rastlín – ich listov alebo bylí.

e/A najhorší – zápach octu! Je to výsledok tvorby kyseliny octovej (octu) spôsobený príliš dlhou oxidáciou.

Chyby chuťové

a/Chyby zistené nosom a rovnakým pocitom v ústach

b/Nepríjemná štipľavosť: je často zapríčinená rastlinnou hmotou (kožka bobulí hrozna, stopky, listy) vo víne počas fermentácie.

c/Syndróm šťavy z dreva: je to znak príliš dlhého zrenia v sudoch zle udržiavaných alebo plesnivých.

d/Nakoniec –  chuť pivného suda alebo hnilého vajca kvôli príliš neskorej sulfitácii počas vinifikácie.

 

Zdroj: Le Figaro

https://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/11/champagne-575x460.jpghttps://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/11/champagne-300x300.jpgadminEkonomikaPreklad z francúzštiny,VínoPre investora je dôležité mať vedomosti o kvalite vína, ktoré nakupuje ako investíciu. Víno je živá hmota, má svoje kvality ale tiež chyby. Nestačí teda mať overenú značku a dobrú pivnicu, treba vedieť, čo je vo fľaške. Keď budete degustovať vybrané víno, majte na pamäti tri druhy chýb, ktoré môže mať...