Zložitá alchýmia miešania chutí nemusí vždy dobre dopadnúť. Ak sa nechcete pomýliť a pokaziť si tak zážitok zo stolovania, dajte si poradiť ako komponovať jedlá s  buketmi… dnes s tými francúzskymi.

Artičoky – je ich ťažké skombinovať s vínom. Ideálne je biele Beaujolais z apelácií Morgon, Brouilly alebo Moulin-à-Vent

Špíz s grilovanými rybami – biele južné provensalské vína, napríklad víno zo Château Les Valentines. Tieto vína majú ovocný podtón, čo sa hodí k rybacine.

Kraby – biele vína z údolia Loiry – s kvetinovým buketom. Výborné je Château Smith Haut-Lafitte. K morským tvorom nepijeme sladké ani ťažké vína.

Paella – je to zložené výživné jedlo, ktoré potrebuje biele víno plné tanínov pre dobré strávenie. Napríklad francúzske vína z oblastí Bordeaux a Sautern alebo španielske vína z okolia Barcelony.

Broskyne – k voňavej čerstvej broskyni sa hodia vína z Alsaska, môže byť šedý alsaský pinot z neskorého zberu, napríklad z oblasti Christian a Véronique Hebinger, majú ovocný a korenistý buket, ktorý pripomína hrozienka z korintu a akáciový med. Ak konzumujeme zložitejší broskyňový dezert, pijeme k nemu napríklad vína z brehov Loiry z odrody Chenin blanc.

Žltý melón – sladké vína vína z údolia Loiry – môže byť dobré portské víno. Ak kombinujeme melón so sušenou šunkou, je dobré tiež zapíjať ho aj alsaským bielym alebo bielym demi-sec z údolia Loiry. Odporúča sa muškátové víno Fronholz.

Lesné huby – hríby – možno k nim servírovať červené vína, naprílad Médoc. Toto víno má vysoký obsah tanínov silne napomáhajúcich tráveniu húb, ktoré sú ťažko stráviteľné. Ak sú huby skombinované s bielym mäsom, zapíjame ich vínom z Médocu zo zámkov Le château Le Crock alebo aj Saint-Estèphe. K hubám sa ale určite hodia aj biele suché vína – kvôli tráveniu.

Parížsky krém (smotana s čokoládou) – biele vína. Treba sa vyhnúť určite červeným. Provensalské vína sú ideálne. Napríklad oblasť Bastides v Puy-Sainte-Réparade, odroda grenache blanc, tiež muškátel z oblasti Bernardins alebo Beaumes-de-Venise z oblasti Vaucluse.

Dobrú chuť!

Nabudúce sa pokúsim zostaviť podobný zoznam so slovenskými vínami.

 

Zdroj: Le Figaro

https://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/10/Figaro-Vin-e1412331636600.jpghttps://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/10/Figaro-Vin-300x300.jpgadminEkonomikaInvestičné rady,Preklad z francúzštiny,VínoZložitá alchýmia miešania chutí nemusí vždy dobre dopadnúť. Ak sa nechcete pomýliť a pokaziť si tak zážitok zo stolovania, dajte si poradiť ako komponovať jedlá s  buketmi... dnes s tými francúzskymi. Artičoky – je ich ťažké skombinovať s vínom. Ideálne je biele Beaujolais z apelácií Morgon, Brouilly alebo Moulin-à-Vent Špíz s grilovanými rybami –...