7.Ako rozoznať dobré šampanské?

Prvá indícia: dobré šampanské po prehltnutí je cítiť jeho buketom dlhšie. Zlé šampanské ihneď vyvanie.

Druhá indícia: Jemné bublinky. Ak v pohári stúpa príliš veľké množstvo veľkých bublín, toto šampanské je úbohej kvality.

Malá rada: Ak šampanské nie je nepríjemné na pitie a má teplotu blízku izbovej teplote, to je to správne šampanské.

  1. Miska albo flauta, aký pohár si vybrať?

Ani jedno ani druhé, ak nechcete zmasakrovať svoje šampánio. Ak má pohár elegantnú siluetu, necháva bublinky a arómu šíriť sa dosť rýchlo. Flauta nedovoľuje unikanie aróm. Preto sa odporúča degustovať víno radšej z pohára klasického tvaru, aby sa lepšie vychutnali buket a jemné bublinky, ktoré poskytujú zaujímavé divadlo pri svojom stúpaní a penení.

  1. S akými jedlami piť šampanské?

Šampanské víno sa rado snúbi s mnohými jedlami.

Brut sa skvelo znáša s údeným lososom, kozím syrom, ustricami a inými kôrovcami.

Demi-sec chutí lepšie s husacou pečienkou alebo ovocnými dezertami. Často počuť, že najkrajší súlad jedla a vína je sobáš medzi šampanským a parmezánom (napríklad lupene parmezánu krátko zapečené v peci).

10.Je príliš zrelé šampanské zlé?

Staršie šampanské sa nekazí. Je dobré. Vyvíja sa celé roky vo fľašiach tak ako tiché vína a získava komplexnosť chutí. Tento vývoj má päť etáp:

-ovocný vek

-kvetinový vek

-vek korenistý

-Vek prípitkov

-vek zakonzervovaný

Zapamätajme si, že odroda pinot meunier starne trochu menej ako pinot noir alebo chardonnay. Tiež si zapamätajme, že staré víno nestráca bublinky.

Predošlá časť seriálu – č.2

Zdroj: wikipédia.fr, Le Figaro

Text redakcia SVP

https://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/11/champagne-575x460.jpghttps://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/11/champagne-300x300.jpgadminEkonomikaFrancúzsko,Investičné rady,Preklad z francúzštiny,Víno7.Ako rozoznať dobré šampanské? Prvá indícia: dobré šampanské po prehltnutí je cítiť jeho buketom dlhšie. Zlé šampanské ihneď vyvanie. Druhá indícia: Jemné bublinky. Ak v pohári stúpa príliš veľké množstvo veľkých bublín, toto šampanské je úbohej kvality. Malá rada: Ak šampanské nie je nepríjemné na pitie a má teplotu blízku izbovej teplote, to je...