champagne
Foto:wikipédia.fr

S blížiacimi sa sviatkami na konci roku sa blíži aj zvýšená konzumácia vína. Zároveň sa možno zamyslieť aj nad väčšou investíciou do vína. Preto tu chceme zhrnúť desať problémov či otázok v súvislosti so šampanským.

1.Kto vyrobil a vymyslel šampanské?

V stredoveku vlastnila vinice cirkev a jej kláštory, pretože potrebovala omšové víno. Už od pokrstenia kráľa Merovejovcov Clovisa v roku 496 bolo víno z kraja Champagne známe svojou jemnosťou. Toto víno sa nazýva „tranquille“ – tiché. Na konci stredoveku však cirkev stratila exkluzivitu pre pestovanie viniča. Tradícia pestovania pretrvala a na konci 18. storočia jeden mních v kraji Champagne – slávny dom Pérignon – priniesol z Limuzínska do kraja Languedoc metódu získavania penistého vína, ktorá sa časom stala šampanskou metódou. Dom Pérignon vyrábal víno v pivniciach opátstva Saint-Pierre d’Hautvillers zo začiatku z bobúľ hrozna rozličného pôvodu. Dom Pérignon nebol bezvýznamný, zastával funkciu mnícha-cellaria v ráde benediktínov. Preto zrejme mohol vyvinúť novú metódu zrenia vína vo fľašiach.

2.Robí sa šampanské z červeného hrozna alebo bieleho?

Šampanská metóda predpokladá tri druhy viniča hroznorodého: 30% chardonnay B- biele hrozno z Côte des Blancs, 38% pinot noir N s čiernou šupou a bielou dužinou a 32 % pinot meunier N tiež s tmavou šupou a bielou dužinou.

3.Z čoho vznikajú šampanské bublinky?

Šampanská metóda je postup, ktorým práve vznikajú tieto bublinky. Šumivé víno je protukt druhého kvasenia tichého vína, ktoré sa vyprovokuje dodaním sladkého likéru, hovorí sa tomu tiráž. Fermentáciou rozumieme kvasenie, ktoré premieňa cukor vo víne a tento chemický proces má vedľajší produkt – kysličník uhličitý. Nahromadením plynu kysličníka uhličitého vo fľaši vzniká tlak, ktorému vzdoruje zátka s drôtom. Kvalitné šumivé vína mávajú drobné a početné bublinky, menej kvalitné majú veľké bublinky. Ak je obsah ovocného cukru dobrý, bublinky sú početné a malé.

Podľa kvality kvasného procesu sa potom obsah kysličníku prejaví na penení, ktoré má štyri formy:

-perlant – perlivé,

-pétillant – iskrivé

-crémant – penivé

-mousseux – šumivé

Originálne šampanské víno je „mousseux“.

 Pokračovanie

Zdroj: Le Figaro, wikipédia.fr

Text redakcia SVP

https://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/11/Champagne_Paul_Evêque-463x460.jpghttps://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/11/Champagne_Paul_Evêque-300x300.jpgadminEkonomikaFrancúzsko,Investičné rady,Preklad z francúzštiny,VínoS blížiacimi sa sviatkami na konci roku sa blíži aj zvýšená konzumácia vína. Zároveň sa možno zamyslieť aj nad väčšou investíciou do vína. Preto tu chceme zhrnúť desať problémov či otázok v súvislosti so šampanským. 1.Kto vyrobil a vymyslel šampanské? V stredoveku vlastnila vinice cirkev a jej kláštory, pretože potrebovala omšové víno. Už od pokrstenia...