Pokračovanie seriálu, ktorý  má za cieľ poskytnúť základné investičné rady pri nákupe a väčšom investovaní do vína.

  1.                Ako si vybrať správnu fľašu?

Sú tri veľké kategórie šampanského. Ak väčšina z nich je miešaná, to znamená, že jedno cuvée pozostáva z viacerých odrôd viniča, ďalšie môžu byť odrodové. Šampanské môže byť s označením:

– „blanc de blanc“ , čo značí „vyrobené jedinečne z odrody Chardonnay“ (doslova biele z bieleho), bobule sú celé biele

– „blanc de noirs“ čo značí vyrobené jedinečne z odrôd Pinot noir alebo Pinot meunier (doslova biele z čiernych), bobule majú tmavé šupky a bielu dužinu

– „rosé“ čo značí, že biele víno je zmiešané s červeným vínom

4.1. Je ďalších päť odrôd pre výrobu šampanského, tie sú však okrajové:

  • Arbane
  • Petit meslier
  • Pinot de juillet
  • Pinot gris vrai (prezývané aj fromenteau)
  • Pinot blanc vrai

4.2. Ako analzyovať obsah cukru?

Šampanské sa kategorizuje aj podľa obsahu cukru expedičného likéru:

  • Brut nature tiež nazývané non dosé alebo dosage zéro: kategória je definované podľa zákona z 1996, z ktorej vyplýva, že žiadne pridanie cukru nemá byť uskutočnené po získaní peny a obsah zvyškového cukru musí byť 0-3 gramy na liter. V tomto type vína výrobca nemôže zastrieť chybu kvality. Existuje silný záujem o túto kategóriu.
  • Extra brut: obsah cukru je od 0 do 6 g/l : Laurent Perrier bol prvý dom, ktorý dal na trh v roku 1981 šampanské extra-brut, na čo použil základ vína z roku 1976. V tom čase výrobca syrov Androuet vyhlásil, že „po prvýkrát našiel víno, ktoré zhodnotilo jeho obľúbený syr vacherin“ a Jacques Puisais známy gurmán povedal, že našiel víno schopné doprevádzať havanu (cigaru).:
  • Brut: menej ako 12 g/l cukru
  • Extra sec: medzi 12 a 17 g/l cukru
  • Sec: medzi 17 až 32 g/l cukru
  • Demi sec : medzi 32 až 50 g/l cukru
  • Doux : viac ako 50 g/l cukru
  1. Prečo sú šampanské s letopočtom tak zriedkavé?

Väčšina šampanského je brut bez ročníka. Mieša sa totiž z viacerých rôznych ročníkov. V princípe, umenie zostaviť šampanské pozostáva zo zloženia odrôd rôznych ročníkov a nie z použitia jediného ročníka. Vinári si strážia konštantný štýl a vlastnosti svojho cuvée dlhé roky. Zároveň si tiež strážia výberové najlepšie hrozno, aby vytvorili cuvée s ročníkom (millésimée) a dátum zberu musí byť vtedy uvedený na etikete.

  1. Kúpiť šampanské od vinohradníka alebo značku?

– RM. Na etikete celkom dolu obvykle možno nájsť dve malé písmená, ktoré však veľa povedia. Ak tam nájdete RM, znamená to, že vaše víno je od le récoltant-manipulant – vinohradníka – a je z kultúry viniča pre komerčné využitie.

NM. To znamená négociant-manipulant a skrýva sa za tým veľký dom so známym menom, ktorý nakupuje hrozno a z neho vyrába šampanské a predáva ho do celého sveta.

CM. Toto označenie patrí družstvám, ktoré vyrábajú z nakúpeného hrozna víno a predávajú ho vo fľašiach .

MA. To znamená pomocná značka. Značí, že subjekty nakupujú vína vo fľašiach a prideľujú im len etikety a opäť ich predávajú.

Predošlý diel seriálu

zdroj: wikipédia.fr, Le Figaro                                                                                                                                                 Ďalší diel seriálu č. 3

©Text redakcia SVP

 

https://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/11/Champagne_Paul_Evêque-463x460.jpghttps://svetvpreklade.sk/wp-content/uploads/2014/11/Champagne_Paul_Evêque-300x300.jpgadminEkonomikaFrancúzsko,Investičné rady,Preklad z francúzštiny,VínoPokračovanie seriálu, ktorý  má za cieľ poskytnúť základné investičné rady pri nákupe a väčšom investovaní do vína.                Ako si vybrať správnu fľašu? Sú tri veľké kategórie šampanského. Ak väčšina z nich je miešaná, to znamená, že jedno cuvée pozostáva z viacerých odrôd viniča, ďalšie môžu byť odrodové. Šampanské môže byť s označením: - „blanc...